D'Aura Blog, insomnia, Minyak Kelapa Dara, Uncategorized

Insomnia Ketika Hamil: Cara-cara Untuk Mendapatkan Tidur yang Berkualiti

Insomnia atau dengan ketakupayaan bertidur dan/atau ketidakupayaan bertidur selama tempoh yang munasabah, terutama sekali ketika trimester ke-3. Ianya perkara yang normal untuk mommies menghadapai kesukaran tidur, n teruatama sekali ketika trimester ke-2 dan ke-3.

Antara punca mommies mengalami Insomnia:

 1. Perubahan hormon
 2. Terlalu kerap ke bilik air
 3. Pedih hulu hati
 4. Kejang kaki
 5. Berasa tidak selesa untuk tidur kerana perut yang semakin membesar
 6. Berasa risau menanti waktu bersalin

 

Cara Mengatasi Insomnia Ketika Hamil

1. Tenangkan diri

Jika mommies berasa risau atau fikir terlalu banyak sebelum tidur, mommies mungkin boleh share perasaan tersebut dengan suami atau sahabat mommies dan cuba selesaikan masalah tersebut di siang hari. Ia boleh membantu mommies untuk dapatkan tidur yang lebih tenang.

 

2. Elakkan pengambilan kafein dan coklat

Elakkan pengambilan kafein dan coklat sekurang-kurangnya enam jam sebelum tidur kerana ia boleh membuatkan mommies berjaga.

 

3. Makan malam awal

Perut yang terlalu kenyang boleh menyebabkan mommies berasa susah untuk tidur. Amalkan makan malam sebelum pukul 8 malam untuk membantu mommies tidur dengan lebih nyenyak.

 

4. Ambil masa anda

Ambil masa mommies ketika makan agar mommies tidak mendapat pedih hulu hati.

 

5. Ambil snack yang ringan

Sebelum tidur, ambil snack ringan tetapi sihat untuk memastikan gula dalam darah mommies stable seperti segelas susu suam dengan 3 biji kurma.

6. Minum air secukupnya

Bagi memastikan tidur mommies tidak terganggu kerana kerap ke tandas, mommies boleh kurangkan sedikit pengambilan air pada waktu malam.

 

7. Lakukan senaman singan

Lakukan senaman ringan sebelum tidur bagi memastikan mommies tidak mengalami kejang kaki ketika tidur dan seterusnya mengganggu tidur mommies.

 

8. Atur waktu tidur

Amalkan rutin tidur setiap hari iaitu tidur dan bangun pada waktu yang sama setiap hari. Mommies juga boleh membaca, mendengar alunan muzik atau zikir, yoga, atau urutan prenatal sebelum tidur.

 

9. Jauhkan teknologi

Sudah menjadi habit untuk kita main dengan telefon kita sebelum tidur. Namun sebenarnya, ia boleh mengganggu kualiti tidur anda. Cahaya biru dari telefon boleh memanipulasi otak dan menyekat horman yang mempengaruhi kuliti tidur iaitu melatonin. In yang boleh menjadi punca kepada Insomnia mommies. Elakkan bermain telefon dua jam sebelum tidur.

 

10. Selesakan diri

Tiada istilah telalu banyak bantal ketika hamil untuk mommies. Gunakan bantal untuk memberi sokongan kepada perut anda dengan meletakkan sebiji bantal di bawah perut. Bagi melegakan ketegangan dan tekanan pada bahagian belakang mommies, mommies boleh letakkan sebiji lagi bantal di antara kedua belah lutut mommies.

 

Amalkan 10 cara diatas untuk mendapatkan tidur yang selesa. Antara cara yang baik ialah amalkan Minyak Kelapa Dara (VCO) dua kali sehari. Minyak Kelapa Dara (VCO) bukan sahaja memberi khasiat kepada ibu hamil, tapi juga kepada anak mommies. Dapatkan Minyak Kelapa Dara (VCO) D’Aura kerana ia sesuai untuk kegunaan seisi keluarga.

 

Close

Soft Gel + Free 1

RM59.90
 • Memudahkan proses bersalin
 • Menstabilkan tekanan darah
 • Merawat “morning sickness”
 • Menstabilkan kandungan Hemoglobin
 • Melancarkan pembuangan air besar
 • Mengurangkan risiko bayi kena demam kuning
 • Meningkatkan daya tahan tubuh bayi dalam kandungan
 • Memberi extra tenaga harian
 • Merawat keputihan
Add to cart

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *